Sodyum Tuzu
Sodyum Tuzu; Basit bir kimyasal bileşiğe sahip olan sodyum klorür diğer ismiyle sodyum tuzu yüzyıllardan beri insanoğlu için büyük bir önem taşıyan gıda maddesidir. Sodyum tuzunun önemli olmasını kılan tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun bir zaman saklmak için sodyum tuzunu koruyucu bir materyal olarak kullanılmalarından meydana gelmektedir.
Eski çağlarda et, balık gibi yiyecekler sodyum tuzu içerisinde kurutulup saklanarak bu yiyeceklerin bozulmaya uğraması engellenmiştir. Sodyum tuzu insan da olmak üzere tüm canlıların bir besin kaynağıdır ve ticari açıdan da çok önemli bir materyaldir. Dünya'nın her kesiminde karşımıza çıkan sodyum tuzu tarihler süresince ihtiyaç duyulan malzeme ve ticaret maddesi halini almıştır. Besin gıdası olması hariç sofra tuzu; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemleri içinde ve kimya sanayisi içinde çok fazla kullanılmaktadır.
Sodyum Tuzunun Faydaları Nelerdir?
Aşağıda sodyum tuzunun faydalarından bahsedilmektedir. - Yemeklere lezzet kazandırmaya yardımcı olur.
- Bedenin asit-baz dengesini ayarlar.
- Bedenin elektrolit dengesini ayarlamaya yardım eder.
- Çok sıcakta duran bireylerde, kas krampları olur. Bu kramplarda sodyum tuzlu su eririyikleri verilerek hasta olan kişi tedavi olabilir.
- Tansiyonu düşük olan hasta kişilere sodyum tuzlu su yiyecek ve içecek verilerek tansiyon yükseltilebilir.
- Sodyum tuzu idrar oluşmasına yardımcı olur.
İdrar meydana gelmeden metabolizmanın son ürünleri kesinlikle dışarı atılamaz.
- Sodyum tuzu aynı taktirde antiseptik, yani mikrop öldürücüdür. Besinlerin saklı kalmasında, salamura ve tuzlama olaylarında sodyum tuzundan faydalanılır.
Sodyum Tuzunun Zararları Nelerdir; Aşağıda sodyum tuzunun zararlarından bahsedilmektedir. - Sodyum tuzu az oranda tüketildiği zaman sodyum tuzu eksiliğinden dolayı baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü olsa da çoğunlukla fazla tükeminde problemler olur.
- Böbrek mekanizmlarını bozar.
- Fazla sodyum tuzu inmeye ve felce sebep olur.
- Yüksek tansiyon ve tansiyona neden olarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
- Sodyum tuzunda olan sodyum suyu çektiğinden dolayı aşırı sodyum tuzu tüketimi bedendeki suların hapis edilmesine neden olur.
- Şişmanlığa ve omurilikte meydana gelen kireçlenmelere sebep olmaktadır.
- Sodyum tuzu kalbin de büyük duşmanı olup kalp krizine neden olur.
- Aynı zamanda sodyum tuzunun iştah açıcı özelliğinden dolayı kilo vermeye çabalayan kişiler fazla tüketmemelidir.
- Sodyum tuzunun fazla derecede tüketilmesi idrarla kalsiyum atılımından ötürü kemik erimesine sebep olur.
- Böbrek taşı meydana gelmesine sebep olur ve aynı zamanda böbrek fonksiyonlarının iyi çalışamamasına sebep olur.
- Damarlarda tahribata sebep olan hipertansiyonun en çok etken olan şeydir.
- Hamile olan kişilerde farklı problemlere neden olabilir.
- Sodyum tuzu bağırsaklarda olan çalışmayı aza indirdiğinden ötürü vitamin yetersizliği ve bağırsak hastalıklarına neden olabilir.
19.01.2024 22:53:19
Sodyum Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Sodyum Tuzu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|