Sodyum Kazeinat

Sodyum kazeinat, sütten elde edilen bir tür protein olarak bilinir. Halk arasında süt tozu olarak da sıkça kullanılan sodyum kazeinat, kalitesi son derece yüksek, bitkisel kaynaklara göre de daha etkili bir protein türüdür. Pastörize edilmiş sütten toz halinde elde edilen sodyum kazeinat, beyaz ile açık krem rengi arasında renklere sahiptir.
Normal raf ömrü kuru ve serin ortamlarda bir yıl kadardır. Ancak uygun olmayan koşullarda bu süre azalabilir.

Sodyum Kazeinatın Üretimi ve Kullanım Alanları


Sodyum kazeinat, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, kullanımına sınırsız olarak izin verilen ürünler arasında yer alır. Sahip olduğu besin değerleri ve yüksek protein oranı ile gıda sektöründe yoğun olarak tercih edilir. Sodyum kazeinat bir süt ürünü olmanın yanı sıra aynı zamanda bir peynir altı ürünü olarak da ifade edilmektedir. Çünkü eritme peynirin üretimi esnasında kalsiyum kazeinatın bir kısmı sodyum kazeinata dönüşür ve bu ürün buradan elde edilir. Elde edilen bu yeni ürün de yoğurt yapımı başta olmak üzere birçok gıdanın protein değerini artırmak için kullanılır. Diyet ürünlerinin hazırlanmasında, ekmeklerin protein ve lisin açısından zenginleştirilmesinde, sosis ve benzeri et ürünlerinin bir arada tutulmasını sağlamak amacıyla sodyum kazeinat sıklıkla kullanılır.

Sodyum kazeinatın genel kullanım alanları da şu şekilde sıralanabilir; Unla üretimi yapılan ekmek, kek, çörek, waffle, muffin, börek, kraker, pizza, bisküvi gibi ürünlerin lisin değerlerini artırmak için kullanılır.
Ayrıca yağda kızartılacak olan hamurların fazla yağ emmesini önlemek için de katkı maddesi olarak kullanılır. Dondurma üretiminin ana maddeleri arasında yer alır. Ayrıca soğuk içecekler olan milkshake gibi sütlü yoğun kıvamlı içeceklerin daha rahat homojenleşmesini sağlamak için de kullanılır.

Sodyum kazeinat dondurmaların raf ömürlerini uzatmada önemli bir paya sahiptir.

Sodyum kazeinat et ürünlerinin işlenmesi sırasında da sıkça tercih edilir. Özellikle sosis gibi tutma özelliği yüksek olması gereken ürünlerde bu özelliği artırıcı bir görevi vardır. Bunun yanı sıra etteki yağın parçalanmasına da yardımcı olur.

Sodyum kazeinat, şarap üretiminde de önemli bir paya sahiptir. Pıhtılaştırıcı madde olarak görev yapan sodyum kazeinat, şarabın daha kolay oluşmasını sağlar.

Sodyum kazeinat, bahsettiğimiz gibi aynı zamanda bir peynir altı ürünü olduğu için, farklı peynirlerin üretiminde de sıkça faydalanılan bir protein olmuştur. Özellikle kaşar peynirin daha verimli ve değerlerinin yüksek olması bu madde ile sağlanmaktadır.

Sodyum kazeinat, bu alanların dışında toz olarak kahvelerin tadının yumuşatılması için süt tozu şeklinde ya da kahve kreması şeklinde, çikolata ve pudinglerin yapımında, margarin yapımında, krema yapımında ve hayvan mamalarının besin değerinin artırılmasında kullanılmaktadır.

Sodyum Kazeinatın Zararları Nelerdir?


Bilindiği üzere gıda takviyesi olan birçok ürün, kimyasal birtakım tepkimeler sonucu ortaya çıkmış yararlı ürünler olarak bilinir. Ancak bu yararlı ürünlerin de çok sık tüketilmesi halinde vücutta olumsuz etkileri meydana gelmektedir. Bu anlamda sodyum kazeinatın bulunduğu ürünlerin ya da kendisinin doğrudan yoğun olarak tüketilmesi insanlarda bazı hastalıkların tetikleyicisi olarak görülebilmektedir. Bu olumsuzluklar şu şekilde sıralanabilir; Günümüzde artık kahve yoğun iş hayatı içinde bulunanlar için vazgeçilmez bir enerji maddesi olarak görülmektedir. Doğal olarak da kahvenin yanında yumuşatıcı olarak süt tozu ya da kahve kreması da aynı ölçüde yoğun olarak tüketilmektedir. Ancak aslında bu esnada yoğun olarak tüketilen sodyum kazeinatın kendisi olmaktadır. Yapılan araştırmalar da normalden fazla tüketilen sodyum kazeinat ve karışımı olan ürünlerin sindirim sistemi başta olmak üzere, bağışıklık sisteminde ciddi sorunlara yol açtığı gözlenmiştir. Bunun yanı sıra kansere yakalanma riski artmakta ve alerjik sorunların ortaya çıkma ihtimalleri de yükselmektedir.

Sodyum kazeinat yoğun kullanıldığı taktirde obeziteyi de tetiklemektedir.

Sodyum kazeinatın günlük tek sefer kullanımı herhangi bir sorun teşkil etmemektedir. Ancak, özellikle de kadınlarda, günlük kullanım iki veya daha fazlaya çıkarılırsa kemik erimesi sorunu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra sodyum kazeinat yapısı itibariyle çok çabuk sindirilemeyen bir maddedir. Bu nedenle aşırı alınması durumunda sindirilmeden hemen kana karışır ve bir anda kandaki insülin değerlerinin yükselmesine neden olur.

Sodyum kazeinatın yoğun kullanımı, erkekler için de önemli bir sorun ortaya çıkarmaktadır.

Sodyum kazeinat, erkeklerde sperm sayısının azalmasına neden olabilmektedir. Aşırı kullanım devam ettiği taktirde böbrek yetmezliği gibi sorunlar da ortaya çıkarabilir.
21.01.2024 14:49:26
Sodyum Kazeinat ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Sodyum Kazeinat Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Sodyum Kazeinat"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Sodyum Yüksekliği

Sodyum Yüksekliği Vücudun suya ihtiyacı vardır. Su vücudun yaşamsal faaliyetlere devam etmesi gereken en önemli sıvıdır. Sodyum...
Devamını Oku

Kanda Sodyum Fazlalığı

Kanda Sodyum Fazlalığı, sodyumun sembolü 'NA'dır. Atom numarası 11 olup alkali metallerdendir. Beyaz yumuşak parlak bir görünüme sahiptir. Vücudumuz için ger...
Devamını Oku

Sodyum Klorür

Sodyum klorür, sofra tuzu kimyada sodyum klorür (NaCI) olarak tanımlanır. Sodyum klorür, beyaz kristalize bir bileşiktir. Tuz tüm canlıların besin kayna...
Devamını Oku

Sodyum Pentotal

Sodyum Pentotal, 15 dakikalık kısa operasyonlarda tek anestezik ajan olarak, diğer anestezik ajanların uygulanmasından önce anestezinin başlatılmasında,...
Devamını Oku

Sodyum Klorür Serum

Sodyum klorür serum, vücut için önemli olan sodyum ve klorür iyonları içeren, damar yolu ile vücuda uygulanan bir çözeltidir. Vücutta birtakım hastalıkl...
Devamını Oku

Vücutta Sodyum Eksikliği

Vücutta sodyum eksikliği, sodyum, vücuttaki kan basıncını düzenleyen, kas ve sinir hücrelerinin düzgün çalışmasına yardımcı olan bir mineraldir. Kandaki...
Devamını Oku

Sodyum Potasyum Pompası

Sodyum potasyum pompasıHücrelerin zarında bulunan sodyum potasyum pompası, hücrelerin yaşaması için hayati önem taşımaktadır. ...
Devamını Oku

Sodyum Metabisülfit

Sodyum metabisülfit, inorganik bir tuz maddesidir. Disodyum ya da sodyum pirosülfit olarak da bilinir. Normal koşullar altında katı halde bulunan sodyum meta...
Devamını Oku

İzotonik Sodyum Klorür

İzotonik sodyum klorür, içerisinde her 100 ml çözeltide 0.9 g sodyum klorür içermektedir. Vücudun temel yapı taşlarından olan sodyum ve klorür iyonlarından o...
Devamını Oku

Kanda Sodyum

Kanda Sodyum; Sodyum vücudumuzda çokça bulunan bir mineral türüdür. Sodyum genellikle vücudumuza sofra tuzları ve tuzlu gıdalar ile alınmaktadır. Sodyum dam...
Devamını Oku

Sodyum Sülfat

Sodyum sülfat, nötr olan bir tuzdur çoğunlukla acı ve tuzlu suyu olan göllerde katı şeklinde mevcut olan maden yataklarında ve kimyasal yan ürün halinde elde...
Devamını Oku

Sodyum Silikat

Sodyum silikat, Na2(SiO2) nO formülüne sahip bir kimyasal bileşendir. Sodyum silikat su camı olarak bilinen maddedir. Genel biçimi renksiz haldedir. A...
Devamını Oku

Aksiyon Potansiyeli

Aksiyon Potansiyeli, Aksiyon potansiyel, bir hücrenin elektriksel zar potansiyelinin kısa bir zaman içinde aniden yükselmesi ve azalmasıdır. Aksiyon pot...
Devamını Oku

Sodyum Benzoat

Sodyum benzoat, birçok ürünün içerisinde yer alan sodyum benzoat, koruyucu madde olarak tercih edilen bir tür tuz türevidir. Bazı ürünlerin içerisine tat ver...
Devamını Oku

Sodyum Florür

Sodyum florür, Florür doğada bulunan bir mineraldir. Ama sandığımız kadar masum bir kimyasal değil. Florürün miktarı ne kadar fazla ise zarar verme dere...
Devamını Oku

Naproksen Sodyum

Naproksen Sodyum; Anti- enflamatuvar olan non-steroidal içerikli ortadan hafife doğru seyreden ağrılarda, ateşte, enflamasyon, osteoartrit, romatoid artrit,...
Devamını Oku

Sodyum Diyeti

Sodyum diyeti, günlük alınan tuz miktarının kısıtlanmasının amaçlayan bir diyet türüdür. Gün içinde toplamda 1 çay kaşığından daha az tuz tüketimine müs...
Devamını Oku

Sodyum Bikarbonat

Sodyum bikarbonat, halk arasında bilinen adıyla soda, NaHCO3 formüllü bir bileşiktir. Kabartma tozu olarak da kullanılan sodyum bikarbonat, antiasit ö...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Sodyum Yüksekliği
Diklofenak Sodyum
Kanda Sodyum Fazlalığı
Sodyum Klorür
Sodyum Pentotal
Son Forum Konuları
Kumaş Ağartmada Yani Kumaşı Beyazlatmak
Sodyum Silikat Katı Sabun İmalatında Kullanılabiliniyor Mu
Yardım Sayfaları
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024