Sodyum İçeren Besinler
Sodyum İçeren Besinler, insan vücudu normal işlevlerini sağlamak amaçlı belirli miktarlarda sodyuma gereksinim duyar. Ancak belirlenen orandan daha çok sodyum kullanımı yüksek tansiyon, böbrek hastalığı, inme ve kalp krizi riskini üst seviyelere çıkarmaktadır. Sağlık bakanlığınca önerilen günlük sodyum alımının en çok 2 ila 4 gram olarak belirlenmiştir.
Fakat sodyum tüketiminde birçok farklı ülkenin kendilerine özgü farklı standartları mevcuttur. Sodyum içeren besinler içinde her çeşit fastfood gıdalar, soya sosu, hardal, ketçap, salata sosları, unlu mamuller ve konserve gıdalar ilk sıralarda yer almaktadır.
Sodyum içeren besinleri belirleyerek kendi kotamızı oluşturmak amaçlı gıdaların etiketlerinde yer alan "içindekiler" kısmını inceleyebiliriz. Günlük önerilen sodyum miktarı 2 ila 4 gram kadarken bu miktar her farklı yaş grubundaki insanlar için geçerli olmamaktadır ve bazı değişik rahatsızlıklarda sodyum tüketimi azaltılmaktadır. Örnek verecek olursak 50 yaşın üstünde olanların, diyabet rahatsızlığı ve karaciğer hastası olanların gün içerisinde 1,5 gramdan daha fazla oranda sodyum tüketmeleri oldukça sakıncalıdır. Şayet bu tür rahatsızlıklar sebebi ile düzenli olarak ilaç tüketiliyorsa veya diyet uygulanıyorsa alınması önerilen sodyum oranını ayarlamak için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Yaklaşık olarak 1 kahve kaşığı tuz miktarı 6 gramdır ve bu miktar günlük sodyum gereksiniminin tümünü karşılarken ne var ki ülkemizde yaklaşık olarak bir kişi bu miktarın iki mislini tüketmektedir.
Gereğinden fazla sodyum kullanımı böbreklere çok daha fazla ağırlık yüklemesinin yanı sıra mide kanseri oluşma riskini artırır. Kişilerde sodyum miktarı azsa böbrekler sodyumu saklar. Şayet sodyum miktarı gereğinden fazla ise idrarla birlikte dışarıya atmaya çalışır. Ancak devamlı bir şeklide fazla sodyum kullanımı nedeni ile böbrekler işlevlerini normal olarak yapmadıklarından dolayı sodyumun fazlası vücutta çoğalmaya başlar. Tüketilen aşırı sodyum vücutta su toplanmasına bu durumda kan yoğunluğunun fazlalaşmasına neden olarak kalbin gereğinden fazla artan yükle birlikte çalışmasına sebep olur. Kan yoğunluğunun artması damarlarda basıncın artmasına sebep olurken damarları ilgilendiren rahatsızlıklar olan felç ve kalp krizi hastalıkları riskini artırır.
Sodyum İçeren Besinler- Tuzlu kuru yemişler
- Her çeşit fastfood
- Salata sosları
- Ketçap
- Hardal
- Sosa sosu
- Poğaça
- Çörek
- Simit
- Bisküvi
- Pizza
- Hamburger
- Ekmek
- Patates Kızartması
- Konserve fasulye
- Tuz
- Salça
- Her çeşit konserve yiyecekler
- Şarküteri Ürünleri
- Patates cipsi
- İşlem görmüş et ürünleri
- Pastırma
- Sucuk
- Sosis
- Salam
- Parmesan peyniri
- Çedar peyniri
- Krem peynir
- Mozeralla peyniri
- Tereyağı
Sodyum İçeren Besinlerin tümü yukarıda yer verilen besinlerle sınırlı değildir. Bu besinlerin yanı sıra marketlerde hazır yemek çeşitleri ve konserve çeşitleri ve pastanelerden temin edilen her tür tuz içeren gıdaların tamamı sodyum açısından oldukça yüksektir. Bu besinleri tüketmeden önce her besinin içeriğini incelemek ve ona göre tüketmek insan sağlığını koruma amaçlı oldukça önem taşımaktadır.
21.01.2024 06:55:42
Sodyum İçeren Besinler ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|