Sodyum aljinat, gıda ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak kullanılan sodyum aljinat (E401) asit sodyum tuzu olmaktadır. Aljinik asit ise kahve renkli deniz yosununun hücre duvarından elde edilen bir maddedir. Kokusu olmayan, açık sarı renkli ve lifli bir özelliğe sahip olan sodyum aljinat'ın formülü (C6H7NaO6) n şeklindedir. Gıda sanayisinde de tercih edilir ve emülsiyon sabitleyici, kıvam arttırıcı, vickozite edici ve jelleştirme özelliğine sahiptir.
Sodyum aljinat fark edilecek bir tadı olmadığı gibi sindirilemez ve suda çözünme durumu yüksektir. Jelleşme kıvamına geçme hızı ise oldukça yüksektir.
Doğal bir selüloz olan bu etken kanda bulunan yağ asitlerinin, safra tuzunun ve şekerin emilimini azaltır. Sodyum aljinat ilk olarak 1920 yılların da denizciler için hazırlanmış olan konserve gıdaların içerisinde kullanılmaya başlamıştır. Akabinde yıl 1980 olduğunda da pek çok gıdanın içerisinde tercih edilmiş ve hala kullanılmaya devam edilmektedir. Güvenilir bir katkı maddesi olan bu ürün özelikle modelleştirilmiş bir materyaldir.
Sodyum Aljinat Kullanım Alanı
Matbaalarda kâğıt üretiminde kullanılmakta ve kâğıda sertlik verici olarak tercih edilmektedir.
Reflü ilaçlarının ve hazımsızlık ilaçlarının içerisinde kullanılmaktadır.
Dişçilik sektöründe ve ilaç kapsülleme de tercih edilmektedir.
Duvar kâğıtların da cam macunların da ve kullanılan pillerin katman aralarında bulunan izolasyonu sağlamak için tercih edilir.
Yapay tahta üretiminde kullanılır.
Plastik tutkalların içerisinde tercih edilmektedir.
Sodyum aljinat alçı, harç gibi inşaat sektöründe harcın plastik özelliğini artırmak için kullanılmaktadır.
Sodyum Aljinat Gıdalarda Kullanımı
Yoğurt başta olmak üzere dondurma, peynir ve krema gibi gıdaların daha pürüzsüz olmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
Bitkisel içecekler ve sütlü içeceklerin içerisine kıvam vermek amacıyla kullanılmakta ve aynı zamanda köpüklü içeceklere köpük vermek amacıyla tercih edilmektedir.
Domates suyu, reçel, puding ve konserve gıdaların içerisine koyuluk vermesi için veya emülgatör olarak kullanılır.
Pastacılık sektörün de pasta kreması hazırlarken içerisine jel kıvamı vermesi için tercih edilir.
Donmuş gıdalar, ekmek, pasta ve erişte gibi ürünlerin su tutmasını önlemek amacıyla kullanılır.
Et, balık ve diğer donmuş gıdaların saklama aşamasında tercih edilir. Aynı zamanda karides gibi raf ömrü kısa olan ürünlerin saklama ömrünü uzatır.
19.01.2024 03:46:11
Sodyum Aljinat ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bilgiler icin cok tesekkurler cok faydali bir yazi olmus gercekten.-de leride eksik bitisik veya ayri yazilmasi da bilginin icerigini eksiltmez.Asil olan bilgi ve nasil kullanildigidir. Deniz . 22.05.2018
Bilgilendirme iyi hoş sag olun ama bu kadar bilgiyi bilen yazan biri bitişik yazılması gereken -de eklerini nasıl ve neden ayrı yazar ki? Zeynep . 09.03.2018
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024