{ "title": "Sodyum Sülfat Formülü", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Sulfat-Formulu-18.jpg", "date": "19.01.2024 11:28:19", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Sodyum sülfat formülü; nötr olan bir tuzdur, çoğunlukla acı ve tuzlu suyu olan göllerde katı şeklinde olan maden yataklarında ve kimyasal yan ürün halinde elde edilebilmektedir. Doğal olarak bulunan Sodyum sülfat içeriğinde hiçbir çinko, arsenik, kurşun ve krom gibi diğer ağır metalleri ve toksik minerallerde mevcut olmamaktadır. Sodyum sülfat pek çok sektörde uygun ürünlerin yapılmasında katkı maddesi olarak hem doğal hem de sentetik şeklinde tercih edilmektedir. Doğada mevcut olan Sodyum sülfat formülü Na2SO4 bileşiklerinde bulunmaktadır.

Sodyum sülfat, katı olarak bulunan, katı şeklindeki maden cevherlerinin çözünmüş olan sıvıların ve başka ham maddelerinde işlenmesi, değerlendirilmesi sonrasında kullanıma hazır olmaktadır. Özellikle sektörlerde üretimde ana madde olarak kullanılan Sodyum sülfat nötr bir tuz olmasından dolayı çok tercih edilmektedir. Genel olarak sanayi dalında Sodyum sülfatın kullanılabilir özelliğinin olmasının nedeni ise diğer suda eriyen maddelerle hiç benzememesinden dolayı kullanılmasıdır.

Çoğunlukla Sodyum sülfat, tamamen doğal kaynaklardan elde edildiği gibi aynı zamanda materyallerinde elde edildiği için diğer bir yan ürün yani sentetik Sodyum sülfat şeklinde de temin edilmektedir. Genellikle sentetik olarak üretilen Sodyum sülfata kendi ana üretim kalıntıları çok az miktarda da olsa kalmaktadır.

Bunun haricinde doğada bulunan Sodyum sülfat formülünde PH değeri 7-8 olması hiçbir şekilde asit içermediğini de göstermektedir. Fakat sentetik olan Sodyum sülfat PH 5 veya 6 civarında olmaktadır. Ayrıca Sodyum sülfat ürünün asit özelliğinin olması da büyük bir dezavantaj sağlamaktadır. Bu sebeple deterjan sanayisinde, kâğıt, tekstil boyama, cam sanayisinde ve çeşitli kimyasal maddelerin üretimlerinde Sodyum sülfat kullanılmaktadır.

Sodyum sülfat formülünün kullanıldığı alanlar
" } ] }