{ "title": "Sodyum Siyanür", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Siyanur-79.jpg", "date": "19.01.2024 03:02:05", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Sodyum Siyanür; Siyanür, hidrosiyanik asit ve bu asitten türeyebilmekte olan metal tuzlarına verilen genel addır. Pek çok insan için, sinyanür sözcüğü, negative reaksiyonı ortaya çıkarmaktadır. Sodyum siyanür kuru, katı ve uçucu olmayan bir maddedir. Toksik olmasına rağmen düşük derecede tehlike oluşturabilen bir kimyasaldır. Kolay bir biçimde taşınılabilen sodyum siyanür uygun olan tedbirler alındığı takdirde katı ya da sıvı şeklide kullanılır. Sodyum siyanür sanayide de ramdimanla ve zararsız olarak kullanılabilecek olan bir reaktif çeşididir. Siyanür ve bileşikleri kimyasal yöntemlerle üretilebildiği gibi, bazı bitkiler ve hayvanlar tarafın da üretilmektedir. Siyanürü doğal olarak üreten pek çok bitki, bakteri ve böcek bulunmaktadır. Badem, kiraz, kayısı, şeftali, fasulye, erik, turp, patates, lahana, brokoli, şalgam ve mısır siyanürlü bileşikleri doğal bir şekilde üretmektedir.

Sodyum Siyanür pek çok çeşitte, değişik sanayi kollarında tüketilmektedir. Üretilmekte olan CN'nin büyük bir bölümü, kimyasal madde üretimi için, kalan kısmı ise NaCN üretimi için kullanılmaktadır. NaCN de madencilik sektöründe kullanılan siyanürdür. Esasen tüketim alanı madencilik olan NaCN, kimya sanayinde, optik endüstrisi içinde de kullanılmaktadır. HCN ise siyanür tuzları, hayvansal yem, haşere ilaçlarının üretimi için kullanılmaktadır.
" } ] }