{ "title": "Sodyum Sitrat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Sitrat-22.jpg", "date": "19.01.2024 21:19:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sodyum Sitrat, birçok alanda kullanılan ve çok özellikli bir element olarak bilinen bir elementtir. Sodyum sitrat E 331 ürün kodu olan C6H5Na307 kimyasal numarası bulunan elementtir. Sodyum sitrat gıda, eczacılık, kozmetik, plastik ve ilaç sanayinde kullanılan elementler arasında ilk sıralarda bulunan ve bütün bu alanlarda çok fazlaca kullanılan bir elementtir. Sodyum sitrat özellikle gıda endüstrisinde maddelerin aromasının stabil edilmesi ve ayrıca yine yiyeceklerin asidini düzenleyen bileşen olarak kullanıldığını söylememiz uygun olur. Sodyum sitrat ayrıca metallerin temizlenmesi görevini de fazlaca yapmaktadır. Sodyum sitrat elementinin en büyük özelliklerinden birisi de suda çözünürlüğünün çok yüksek olması sebebi ile maddeler üzerinde lezzet yönünden çok katkılı olduğu ve yüksek şelat oluşturduğu bilinmektedir. Sodyum sitrat sodyum, potasyum ve kalsiyumun da bulunan karboksilik hidrojenlerin metalaler veya organik radikaller ile yer değiştirmesi sonucu elde edilmektedir.

Sodyum Sitrat Kullanım Alanları

Sodyum sitrat kozmetik alanında, eczacılık alanında ve gıda alanında ve plastik sektörün de çok fazla kullanılmaktadır. Sodyum sitrat özelliği sebebi ile besleyici bileşen görevi görmektedir. Ayrıca sodyum sitrat asitliği düzenlemektedir. Sodyum sitrat daha birçok özelliği bulunan bir elementtir. Örneğin metal iyonlarını bağlamak, içerisine girdiği ürünlerin stabilize edilmesini sağlar, antioksidan görevi görmekte, Çerisinde bulunduğu ürünlerin yapılarını sıkılaştırır, kan merkezlerinde depolanan kanların pıhtılaşmasını önlemekte ve solventler de ya da gıda ile temas eden plastiklerin gıda ile plastik arasında resin görevi yapmaktadır.

Sodyum Sitrat Yapı Özellikleri Nelerdir?

Sodyum sitrat dihitrat olarak da bilinmektedir. Sodyum sitrat beyaz granüler beyaz kristalimsi ya da kristal yapıda ve toz halinde bulunan elementtir. Ayrıca sodyum sitrat kokusuz olmakta ve tuzlu tadı bulunmaktadır. Sodyum sitrat yapıları itibari ile nemli havalarda büyük kristaller oluşturmaktadır ve suda çok kolay çözülen yapısı bulunmaktadır. Ayrıca sodyum sitrat etanolde %96 çok pratik çözülemez. Sodyum sitrat düşük reaktivite özelliği ve toksit olmayan nötr bir tuz yapısı bulunur ve bu yapısı sayesinde normal sıcaklıktaki depolamalarda stabil olma özelliği bulunmaktadır. Çok yüksek nem özelliğine sahiptir. Son olarak sodyum sitrat depolama alanlarında aşırı düzeyde topaklanma yapmaktadır.

Sodyum Sitrat Gıda ve İçeceklerde

Sodyum sitrat gıdalarda ve içeceklerde var olan aromanın artırılması veya değiştirilmesinde son derece etkilidir. Ayrıca gıda maddelerinin pH 'ını kontrol etmekte, sert ve acı tadı düzenlemekte, ürün fazlarının ayrılmasını düzenlemekte, peynirlerde bulunan kalsiyum iyonlarını düzenlemekte, dondurmada bulunan yağ maddelerinin yapışmasını önlemekte, peynirin dilimlerine esneklik vermekte, jölelerde jelleşmeyi ağırlaştırmakta, etlerin üzerine oluşan fosfat oluşumunu önlemekte, yumuşak içeceklerde bulunan pH düzeyini korumada kullanılmaktadır.

Sodyum Sitrat Ecza Ürünlerinde

Sodyum sitrat ecza ürünlerinde kullanımı olarak ürünlere pH takviye eder, kalsiyumu selatlamakta, ingridiyentleri stabilitesini korumakta, damar ve dokuların büzülmesini en aza indirmekte, ürün ve kan alkalizeri fonksiyonlarını sergilemektedir.

Son olarak sodyum sitrat temizlik ürünlerinde ise suda bulunan iyonları tutarak tutulan iyonların deterjan ve özellikle sabunların üzerinde gösterdikleri faaliyetleri engellemek ve önlemek gibi faydaları bulunmaktadır ve sodyum sitrat deterjanlarda temizleyici olarak kullanılan fosfatların yerine geçerek diğer kimyasallar ile reaksiyona girme özelliğini göstermektedir.
" } ] }