{ "title": "Sodyum Simgesi", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyumun-simgesi.jpg", "date": "19.01.2024 01:22:49", "author": "Gamze sezer", "article": [ { "article": "
Sodyum simgesi NA olan yer kabuğunda, fazlalık bakımından altıncı sırada bulunmakta olan metalik bir elementtir. Sodyum, denizler de çözünmüş şekilde bulunan elementler dahilin de miktar olarak ikinci sırayı alır. Sembolü Latince \"soda metali\" kelimesinden alınmıştır. Sodyum ilk olarak, eritilmiş sodyum hidroksitten 1807 yılında elektroliz yoluyla saf olarak ortaya çıkarılmıştır. Aktif bir metal olması sebebiyle tabiatta serbest olarak bulunmaz. En fazla sodyum ve klorür karbonat bileşiği şeklinde bulunur.

Özellikleri: Gümüş, sodyum renginde hafif bir metal olmaktadır. Bıçakla kesilebilecek gibi yumuşaktır. Çekilmesi ve işlenmesi kolaydır. 97,8 derecede erir. Sodyum periyodik tabloda potasyumla lityum arasında bir a grubunda bulunmaktadır. Sodyum, hava ile temas ettiği zaman üstü oksitlenerek beyaz bir tabaka ortaya çıkar. Su ile birden reaksiyona girerek sodyum hidroksit ve hidrojeni ortaya getirir.

Elde edilişi: Sodyum, en fazla eritilmiş sodyum klorürün elektrolizi ile elde edilir. Elektroliz olayı sonucunda, anot üstündeki fanusta klor gazı toplanırken, katod çevresinde de sodyum toplanır. Bu yolla ortaya çıkan sodyum %99,8 saflıktadır. Daha ileri derecelerde saflaştırma özel bir madde filtrelerle elde edilir. Sodyumu elde etmede diğer farklı bir metot olarak da sodyum tuzlarını demir, karbon veya toprak alkali metali ile reaksiyona uğratmaktadır.

Bileşikleri: Sodyumun pek çok önemli bileşiği olmaktadır. Masalarımızda olmazsa olmazımız tuz, sodyumun tabiatta serbest bir halde bulunan klorür tuzudur. Sodyum bikarbonatla sülfürik asit karışınca bol miktarda karbondioksit ortaya çıktığından yangın söndürücüler de kullanılır.

Kullanışı: Elde edilen sodyum metalinin %60 motorlarda vuruntuyu engelleyen kurşun üretimin de kullanılır. Sodyum ayrıca zirkonyum ve titan metali elde etmek için indirgeme yolu olarak da kullanılır.

Sodyum Peroksit: Açık sarımsı bir toz halindedir. Suyla beraber oksijen çıkartır.

Sodyum Hidroksit: Sabun ve dokuma endüstrisinde kullanılmaktadır.

Sodyum Klorür: Sofra tuzu olmaktadır. Tabiatta tuz deniz suyundan ya da kaya tuzlarından elde edilebilir.

Sodyum Karbonat: Soda olarak da tanınmakta.

Sodyum Bikarbonat: Mide hastalıklarında ilaç pastalarda ise kabartıcı olarak kullanılıyor.

Sodyum Sülfat: Müshil olarak da kullanılan ingiliz tuzudur.
" } ] }