{ "title": "Sodyum Potasyum Pompası", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-potasyum-pompasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 02:26:27", "author": "Betül KIZILKAYA", "article": [ { "article": "
Sodyum potasyum pompası

Hücrelerin zarında bulunan sodyum potasyum pompası, hücrelerin yaşaması için hayati önem taşımaktadır. Pompa denmesindeki amaç, enerji harcayarak, sodyum ve potasyum iyonlarını seçici davranarak, hücre zarında bir taftan diğer tarafa taşıma görevi görmektedir. Bu pompa görevi ile hücrelerin ve bütün organizmanın yaşaması için önemi büyüktür.

Normalde hücre zarının dışında sodyum, iç kısmında ise potasyum miktarı daha fazladır. İşte bu pompa sayesinde, sodyumu hücre içinden, hücrenin dış kısmına, potasyumu ise hücrenin dış kısmından, içine doğru nakil görevi görmektedir. Diğer taraftan bakıldığında ise bu pompa, hücre dışıyla içi arasında potasyum ve sodyum iyonları açısından yoğunluk farkı oluşturmak için görevlidir ve bu durum, hücrenin yaşamasının devamı açısından önemlidir. Bu görevini yapıp, yoğunluk farkı süreklilik kazandığı sürece hücre canlı kalır. Aslında sodyum potasyum pompasını tarif etmek için, büyük otellerin ve alışveriş merkezlerinin girişlerinde olan dönerli kapılara benzer. Yoğunluğu ayarlamak için, kapı dönerken dış tarafından iki potasyum atomu içeri girerken, iç taraftan ise üç sodyum atomu dışarıya çıkar. Kapı bir kere dönmesi ile üç sodyum dış tarafa, iki potasyum içeriye girmiş olur. Bu pompanın çalışması için ise ATP (Adenozin Tri Fosfat) gereklidir. ATP de araçlardaki aküye benzetirsek hücrenin enerji deposudur. Yediğimiz besinler oksijen ile yakılır ve enerji elde edilir. Bu enerji de ATP üzerine geçirilir. Besin ve oksijen maddesi olmazsa ATP de olmaz ve sonuçta pompa çalışmaz hale gelir ve hücre ölür.

Sodyum-potasyum pompasının önemli görevleri ise
" } ] }