{ "title": "Sodyum Metabisülfit", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-metabisulfit.jpg", "date": "20.01.2024 05:02:06", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Sodyum metabisülfit, inorganik bir tuz maddesidir. Disodyum ya da sodyum pirosülfit olarak da bilinir. Normal koşullar altında katı halde bulunan sodyum metabisülfitin genel görünümü sarıya çalan pudra rengi ya da beyazdır. 150 santigrat derece sıcaklıkta eriyebilen sodyum metabisülfit, uzun yıllardır yiyeceklerin korunması için kullanılmıştır. Sodyum metabisülfit, yiyeceklerle tüketildiğinde insan vücuduna herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Bu nedenle de ABD başta olmak üzere birçok ülkede besinlerde katkı maddesi olarak kullanılması serbest bırakılmıştır.

Sodyum Metabisülfitin Kullanımı ve Zararları Nelerdir?

Sodyum metabisülfitin, gıdalarda sıkça kullanılan bir katkı maddesidir. E223 kodu ile ifade edilen bu madde, antioksidan ve koruyucu olarak kullanılır. Toz halindeki meyve özleri ve şekerlemelerde sıkça kullanılır. Ayrıca şarap üretiminde kullanılan campden tabletlerinin ana maddesi olarak da tercih edilir. Sodyum metabisülfitin günlük kullanımı kilogramda 0.7 miligram olarak belirlenmiştir. Fazla alınması durumunda ise karaciğerde depolanır ve burada sülfata oksitlenir ve vücuttan üre olarak atılır. Sodyum metabisülfit, şarap ve biraların sterilize edilmesinde, içme sularının tuzdan arındırılmasında, kurutulmuş meyve ve sebzelerin korunmasında; ayrıyeten de temizlik maddesi olarak da kullanılabilir.

Sodyum metabisülfit, kuru ve serin yerlerde saklanmalıdır. Havayla teması önlenmelidir. Asit veya zehirli maddelerden de uzakta tutulmalıdır. Sodyum metabisülfit, suyla karıştırıldığında ağır bir koku ortaya çıkmaktadır. Bu koku solunum sorunu ya da astım rahatsızlığı olan kişilerin nefes almasını zorlaştırabilmektedir. Ayrıca alerjik rahatsızlığı olanlarda gastrik tahrişe neden olabilir. Sodyum metabisülfit sadece gıda sektöründe değil, yün ve jute gibi ürünlerinde temizlenip ağartılmasında da kullanıldığı için; bu maddeye alerjisi olanların bu tarz ürünleri kullanmadan önce kontrol etmelerinde fayda vardır.

Sodyum metabisülfit fotoğrafların film banyolarındaki suların asitlendirilmesi için, deniz ürünlerinde anti melonosis olarak da kullanılabilmektedir. Sodyum metabisülfit doğrudan göze temas ettiğinde ya da istenmeden yutulduğundan hayati sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Havayla temas ettiği koşulda kükürt dioksit ortaya çıkarmaktadır. Renk açıcı özelliği sayesinde şekerin rengini açmak için kullanılır. Bunun yanı sıra boya üretimi sektöründe de renk giderici madde olarak kullanılır.
" } ] }