{ "title": "Sodyum Lauril Sülfat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Lauril-Sulfat-83.png", "date": "23.01.2024 03:37:14", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Sodyum Lauril Sülfat, Sodyum lauril sülfat (SLS), lauryl sülfatın sodyum tuzudur. Hindistan cevizi kaynaklı bir kimyasal maddedir. Bu ucuz bileşen çok miktarda köpük oluşturmaktadır. Sodyum lauril sülfat, genelde sanayilerde boru hattını temizlemek için tercih edilirken, sıvı bulaşık deterjanı ve yüzey temizleyicilerin de deterjan aktif maddesi olarak kullanılır.

Sodyum lauril sülfat ve sodyum saureth sülfat (SLES), yüzey aktifleştirici kimyasal maddelerdir. Her iki madde de etkin birer bileşim olarak kremler, temizleyici ürünler ve losyonlarda kullanılmaktadır. Krem ve losyonlar da kullanım amaçları deri yüzeyini ıslatmak, lekeleri önlemek ve yağları çözmektir. Temizleyici ürünlerde ve banyo köpüklerinde ise köpürtücü özellikleri sebebiyle kullanılmaktadır. Tüm Şampuanlarda, duş jelinde, diş macunlarında, sıvı sabunlarda, tıraş köpüklerinde, çamaşır ve bulaşık deterjanlarında, makyaj malzemelerinde kullanılmaktadır. Alınan ürünün içindekiler kısmı mutlaka okunmalıdır.

Sodyum lauril sülfat, orta tehlikeli olarak nitelenmiş, tahriş edici bir kimyasal maddedir. Şampuanlarda %15 oranına kadar tolere edilir, çünkü saç derimizle yalnızca birkaç dakika temas halinde kalır, sonra durulanarak atılır. Bu sebeple sodyum lauril sülfat içeren şampuanların uzun süre kafa derisinde kalmaması çok önemli, saçı şampuanladıktan sonra en fazla 2 dakika bekleyiniz. Daha fazla bekletirseniz sodyum lauril sülfat saç derisinden emilerek vücuda girer.

Sodyum lauril sülfatın avantajları
Sodyum lauril sülfatın zararları nelerdir?

Şampuan ile saç derisinden ya da diş macunu ağız yoluyla kan dolaşımına geçen sodyum lauril sülfat %1'in altında dahi alınınca insan sağlığına zararlıdır. Sodyum lauril sülfat; kan hücrelerinde toksik tesire, diş eti hastalıklarına, diş etlerinin şişmesine, dişlerin asitlere karşı direncini azaltarak çürümelere ve alerjik reaksiyonlara zemin oluşturur. Ayrıca aşağıdaki zararlı etkileri vardır.
Sodyum lauril sülfatın güvenliliği konusunda Avrupa Komisyonu ve Uzman danışma kurulu olan SCCS tarafınca hiçbir şüphe duyulmamaktadır.
Bileşiğin güvenliliği ve toksitisesi 1983 yılında Amerika Cosmetic Ingredient Review (CIR) Expert Panel'i tarafınca incelenmiş ve bileşiğin güvenli olduğu kararı verilmiştir. Bu görüş CIR tarafından 2002'de ek 250 bilimsel çalışmayla tekrar onaylanmıştır. Yüksek oranda sodyum lauril sülfat tahrişe yol açabilse de kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılan sodyum lauril sülfat çok düşüktür.
" } ] }