{ "title": "Sodyum Klorür Özellikleri", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Klorur-Ozellikleri-64.jpg", "date": "21.01.2024 02:08:27", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "Sodyum klorür özellikleri, sofra tuzu kimyada sodyum klorür yani NACI olarak tanımlanır. Sodyum klorür, beyaz kristalize bir bileşendir. Tuz tüm canlıların besin kaynaklarından birisidir. Ticari olarak da çok önemli bir maddedir. Sofra tuzu dünyanın her tarafında tarih boyunca önemli bir ihtiyaç olarak kullanılmıştır. Tuz yaşamın önemli ve zorunlu parçalarından birisidir. Sodyum klorür, kan plazması dâhil hücre dışında bulunan sıvılarda yer alan başlıca iyonlardan birsidir. Bu durumda birçok yaşam destek işleminde sodyum klorür önemli rol oynar. Beslenme rejimlerinin başında gelen sodyum klorürün çoğu tuzlardan gelmektedir. Belli ölçülerde vücuda tuz alınması baklagiller, meyve ve sebzelerin tüketimi ile karşılanabilmektedir. Bitki ağırlıklı minerallerin oranı bitkilerin nerede yetiştiğine göre farklılık gösterebilmektedir. Çünkü bitkilerin yetiştiği toprakların mineral içeriği coğrafi olarak farklılık gösterir.

Sodyum Klorür

Katkısız sodyum klorür küp biçim­li kristallerden oluşan beyaz bir katı madde­den oluşur. 801°C de erir. Arı su 0°C'de donma noktasına gelir, ama salamura (Sofra tuzunun sudaki çözeltisi) çok daha düşük sıcaklıklarda donmaktadır; bu sıcaklık, salamuradaki tuz oranına bağlı olarak —18°C ye kadar düşebilmektedir. Bu yüzden kışın, kar ve buzu eritmesi için yollara kaya tuzu dökülür; kaya tuzu kar ve buzla birleşerek, normal suyun donma sıcaklığında donmayan bir sala­mura oluşturmaktadır.

Sodyum klorür bütün hayvanların beslen­mesinde yaşamsal bir önem taşımaktadır. Midede salgılanan sindirim sularındaki hidroklorik asidin oluşumu için gerek duyulan klorür iyonla­rı bu tuzdan gelmektedir. Sodyum ise vücuttaki ana katyonlardan birisidir; sinir ve kas hücrelerinin işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirebil­meleri ve vücuttaki su dengesinin sürdürülebilmesinde bu katyonun temel bir işlevi bulunur. Hayvan besi yerlerinde tuz yalakları bulundurulur; yabani hayvanlar ise bir parça kaya tuzu bulabilmek için uzun süre dolaşırlar. Yaşamımız için az miktarda klorür önemlidir, sindirim sistemini herhangi bir değişime uğratmadan geçip, idrarın bir kısmı olur ve vücuttan ayrılır. Sodyum klorür ile hücresel sıvıda bulunur ve vücut ağırlığının yaklaşık %0,18'ini oluşturur. Sodyum ve potasyumla birlikte klorür tüm vücut sıvılarının pH'ının uygun dağılımını sağlamaktadır. Bununla birlikte sağlıklı sinir ve kas fonksiyonunun işleyişini sağlamaktadır. Bağımsız olarak, sodyum klorür sindirim ve atık yok etmeye katkıda bulunmakta. Klorür besinleri sindirmede en önemli sıvılarından olan hidroklorik asidin ana bileşenidir.

Sodyum klorür çok önemli madde olduğundan, tuz kimya sanayisinin başlıca ham maddesi haline gelmiştir. Klor, sodyum, hidrojen ve sodyum hidroksit eritilmiş sodyum klorürden, yani salamura­dan elektrik akımı geçirilerek elde edilmektedir. Bu kimyasal maddeler, sabun, yapay ipek ağartma tozu ve cam gibi ürün­lerin yapımında kullanılmaktadır.
" } ] }