{ "title": "Sodyum Klorür Formülü", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Klorur-Formulu-98.jpg", "date": "19.01.2024 17:48:18", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Sodyum klorür formülü, basit bir kimyasal bileşen olan sodyum klorür (NaCı) diğer adıyla yemek tuzu yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özelliği olan tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynağıdır. Aynı zamanda ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerin de ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Günümüzde kullanılan solvey usulünde, derişik sodyum klorür çözeltisi amonyum hidrojen karbonatla (Veya bileşenleri olan karbondioksit veya amonyakla) birleşerek erimiş amonyum klorür ve çözünürlüğü az olan sodyum bikarbonat verir; dibe çökelen sodyum bikarbonat kavrularak nötr karbonat haline dönüşür. Bu tepkimeler formülle şöyle gösterilebilir; NaCI+CO2+H2O+ NH3-NaHCO3+NH4CI2NAHCO3- NA2CO3+H20+CO2