{ "title": "Sodyum Klorür Formülü", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Klorur-Formulu-98.jpg", "date": "19.01.2024 17:48:18", "author": "arzu çobanoğlu", "article": [ { "article": "Sodyum klorür formülü, basit bir kimyasal bileşen olan sodyum klorür (NaCı) diğer adıyla yemek tuzu yüzyıllardan beri insanlar için büyük bir önemi olan bir gıda maddesidir. Tuzun önemini artıran en büyük özelliği olan tarih öncesi zamanlarda besin maddelerini uzun süre saklamak için tuzu koruyucu madde olarak kullanmalarından gelmektedir. Eski zamanlarda et ve balık gibi besinler tuzun içinde kurutulup saklanarak bunların bozulması engellenmiştir. Tuz insan dahil tüm canlıların besin kaynağıdır. Aynı zamanda ticari bakımdan da önemli bir maddedir. Besin maddesi olması dışında tuz; dericilikte, hayvan besiciliğinde, su yumuşatma sistemlerin de ve kimya sanayisinde yaygın olarak kullanılır. Günümüzde kullanılan solvey usulünde, derişik sodyum klorür çözeltisi amonyum hidrojen karbonatla (Veya bileşenleri olan karbondioksit veya amonyakla) birleşerek erimiş amonyum klorür ve çözünürlüğü az olan sodyum bikarbonat verir; dibe çökelen sodyum bikarbonat kavrularak nötr karbonat haline dönüşür. Bu tepkimeler formülle şöyle gösterilebilir; NaCI+CO2+H2O+ NH3-NaHCO3+NH4CI2NAHCO3- NA2CO3+H20+CO2

Sodyum klorür formülü sayesinde elde edilen tuzlar
Sodyum klorür formülü ve tuz elde etme yöntemleri nelerdir?
Türkiye'deki tuz kaynakları

Türkiye'deki tuz elde edilen yerler; deniz, göl veya kaya tuzlarından yapılmaktadır. Başta Çankırı, Hacıbektaş, Tepsi delik, Sarıkaya, Oltu, Kağızman, Kulp ve Sekili önemli tuz kaynaklarımızdır. Buralar da elde edilen tuzlar çeşitli saflıklar içermektedir. Örneğin; Hacıbektaş'ta elde edilen tuzun analizinde %0,53 suda çözünmeyen maddeler, 1,65 sodyum sülfat, %95,63 sodyum klorür bulunmuştur. Tuz Gölü ve Palas Gölleri önemli göllerimizdendir. Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde bulunan tuz gölünde bulunan Kayacık ve Kaldırım tuzlarından yılda ortalama 3.000.000 ton (2016 yılı itibari ile), İzmir Çam altı tuzlasından yılda 150.000 ton tuz elde edilmektedir.
" } ] }