{ "title": "Sodyum İyodür", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-iyodur.jpg", "date": "19.01.2024 06:52:44", "author": "Billur Süar Ada", "article": [ { "article": "
Sodyum iyodür

Bazı hastalıkların teşhis ve tedavisi için kullanılan Sodyum iyodür, insan vücudunda tiroit aracılığıyla tutulmaktadır. Bu bileşen gama ve beta ışınları yaydığı için, özellikle nükleer tıp biliminde de tercih edilmektedir. Tiroit bezinin sebep olduğu bazı hastalıkların tanı ve teşhisinde de kullanılan bileşenin, kullanıldığı hastalıklara örnek vermek gerekirse, Toksik nodüler guatr, Tiroit kanseri, Hiper tiroidi ve Toksik diffuls guatr hastalıkları sayılabilir. Sodyum iyodür aynı zamanda tedavi amacıyla da kullanılabilmektedir.

Sodyum İyodürün Tanı İçin Kullanımı

Bu bileşik, az miktarlarda olmak kaydı ile radyo iyot kinetiğini aktive etmek için kullanılabilmektedir. Bu sayede tiroit Uptake ölçümü yapılabilir ve efektif ömür tespit edilebilir. Bu tetkiklerle birlikte ve sonrasında ise iyot ile yapılacak olan tedavide kullanılacak olan, gerekli aktivite miktarı bulunabilir. Özellikle tiroit kanseri bulunan durumlarda, Rezidutiroid dokusunu gösterebilir ve bu yolla metastaz olup olmadığı anlaşılabilir. Aynı zamanda sodyum iyodür ile L-123 veya Tc99m'nin olmaması durumunda, Bening hastalıkları için tiroit sintigrafisi yapılabilir.

Soyum İodürün Tedavi Amaçlı Kullanımı

Metastatik hastalıklar da olmak üzere, Foliküler ve Papiller tiroit kanserlerinin tedavisinde, Graves hastalığında, Otonom tiroit nodüllerinin tedavisinde ve Toksik multi nodüler guatr tedavisinde kullanılmaktadır. Radyo farmasotik olan sodyum iyodür, karbonat- tiyosulfat çözeltisi içinde on veya daha düşük pH değerleri arasında görülebilmektedir. Spesifik aktivitesi 185 GBa- mg la aynı derecede ya da biraz daha çok kalibrasyon değerinde olabilir. Bu bileşiğin radyoaktif konsantrasyonu ise 1110 MBq- ml'dir. Aynı zamanda Sodyum iyodür ün yapısında Na+1 ve l-1 iyonik bağı bulunur. Eğer hastalıkların tedavisi için kullanılacaksa, çok etkili olan bu bileşen, ancak az miktarlarda kullanılabilir ve doz aşımı olursa istenmeyen komplikasyonlar oluşabilmektedir. Daha çok standart tıp sektöründe kullanılsa da hayvan yemlerinde ve tedavilerinde de kullanılmaktadır.

" } ] }