{ "title": "Sodyum Hyaluronat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-hyaluronat.jpg", "date": "21.01.2024 07:50:55", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Sodyum hyaluronat, dizlerde, eklem kısımlarında meydana gelen kireçlenme, bozulma, aşınma gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan bir tür solüsyondur. Sodyum hyaluronat, içeriğinde tuzlu suda eritilmiş sodyum glukoronat ve N-asetil glukozaminden oluşan bir tür polisakkarit olarak da ifade edilir. Bu sodyum hyaluronat bakteriyel fermantasyonla hazırlanan bir maddedir. Sodyum hyaluronat, vücutta camsı özelliğe sahip olan göz, sinovya sıvısı ve cilt gibi doku yapılarında yoğun olarak bulunur.

Sodyum Hyaluronat Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gereken Durumlar

Sodyum hyaluronat, amonyum tuzları içeren ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır. Ayrıca intra vasküler olarak uygulanması oklüsyon ve emboli gibi sistemik advers etkileri ortaya çıkarabilmektedir. Sodyum hyaluronat kullanımı öncesinde ve sonrasında ağır fiziksel aktivitelerden uzak durması gerekmektedir. Hamile, hamile kalma olasılığı olan ve emziren kadınlarda kullanımı için doktor kontrolüne ihtiyaç vardır. Sodyum hyaluronat kullanımı ile kullanılmak zorunda olan diğer ilaçlar da rahatlıkla kullanılabilir.

Sodyum hyaluronat, vücuda enjekte edilirken gerekli önlemler alınarak enjekte edilmelidir. Solüsyon, işi bilen kişiler tarafından hastaya uygulanmalıdır. Hastanın durumuna uygun miktarda sodyum hyaluronat kullanılmalıdır. Ayrıca hastaya ilaç enjekte edilirken ağrılarda artma olursa işlem durdurulmalıdır. İlaç eklem boşluğuna aşırı şekilde verilmemelidir.

Sodyum Hyaluronatın Kullanımı ve Yan Etkileri Nelerdir?

Sodyum hyaluronat, doktor kontrolünde haftada 2 miligram şeklinde, birer haftalık aralıklarla kullanılır. Tedavi süresi genellikle 3 haftadır. Ancak, eğer rahatsızlık geçmezse 6 ay sonra tedavi tekrar uygulanabilir. Sodyum hyaluronat tedavisi uygulanan kişilerde şu şekilde yan etkiler görülebilmektedir;
" } ] }