{ "title": "Sodyum Hidrür", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Hidrur-97.jpg", "date": "21.01.2024 22:12:03", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Sodyum Hidrür, İngilizce adı olarak bilinir sodyum hidrür NaH förmül olarak bilinen bir kimyasal bileşendir. Sodyum hidrür formül ağırlığı 24.00 olan bu kimyasal bileşiğin kütle numarası 23.99 g/mol-1'dir. Ayrıca görünüm olarak sodyum hidrür kristal ışık beyaz gri ve ince bir görüntüye sahiptir. Sodyum hidrür erime noktası 800 C da ayrışan bir çeşit elementtir. Sodyum hidrür saklama koşulu olarak yağ içerisinde genellikle %50 oranında saklanan kimyasal bir bileşendir. Sodyum hidrür elementinin çözünürlüğüne bakıldığında benzen, karbon disülfit, ama erimiş sodyum hidroksit içerisinde çözünmez. Amonyak ile reaksiyona giren sodyum hidrür ayrıca su içerisinde çok kolay reaksiyon gösterir. Sodyum hidrür ıslak yanıcı olarak bilinir. Sodyum hidrür maddeleri yoğunlaştırıcı özelliği ve indirgeyici madde olarak kullanılmaktadır.

Sodyum Hidrür Özellikleri Nelerdir?

Sodyum hidrür iyonik bir tuz maddesi olarak bilinir. Sodyum hidrür özellikle organik sentez ve çok kuvvetli sodyum hidrit olarak kullanılmaktadır. Sodyum hidrür boran, amonyak, metan ve su moleküllerinin oluşturduğu tuzların bir örneği olarak görülür. Sodyum hidrür organik çözücülerde çözülmez bu sebeple katı reaksiyonların tüm yüzeyinde bulunur. Sodyum hidrür deri ve göz temasından kaçınılmalıdır. Ayrıca sodyum hidrür çok kolay ve çabuk alevlenen ve son derece yanıcı gazlar çıkarabilen bir kimyasal bileşendir. Sodyum hidrür yüksek sıcaklıklarda oluşur ve renksizdir.

Sodyum Hidrür Uygulama Alanları

Sodyum hidrür organik sentez ve kuvvetli bir baz olarak kullanılmaktadır. Sodyum hidrür birçok sodyum bileşenlerini meydana getirdiği de bilinir. Bunlara örnek verecek olursak alkoller, merkaptanlar, fenoller ve pirazol gibi ürünlerdir. Ayrıca sodyum hidrür çok yaygın olarak dikarbonil, maleik asitlerde ve sodyum bileşenleri de çok benzer olarak deprotone oluşturabilir. Sodyum hidrür organik bileşikleri çok çeşitli yönde alkile etme özelliği bulundurur. Sodyum hidrür keton, epoksi bileşiğinin tekrar dönüşüm elde edilmesinde kükürt ilid sentezi için kullanılmaktadır. Sodyum hidrür ile asetilaseton ve dithioimidodip hosphinate sentezlenebilmektedir.

" } ] }