{ "title": "Sodyum Hidroksit Kullanım Alanları", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Hidroksit-Kullanim-Alanlari-24.jpg", "date": "19.01.2024 07:49:14", "author": "Yunus ELMAS", "article": [ { "article": "Sodyum Hidroksit, özellikle kimya gibi birçok endüstride kullanılan bu bileşik temel bileşiklerden bir tanesidir. Bu bileşiğin bilinen bir diğer adı ise kostik soda'dır. Nemi hapsetme gibi bir özelliğe sahip beyaz renkte bir maddedir. Suda çok kolay çözünür, yumuşak, kaygan ve sabunu andıran bir hissiyatı oluşturan bir özelliği vardır. Sıvı ve katı halde bulunabilir ve herhangi bir kokusu yoktur. Katı olanı payet, misket gibi şekillere sahipken sıvı olanı ise sulu çözelti şeklinde bulunur. Formülü ise NaOH'tır.

Kostik Soda (NaOH) Üretimi; Doğada kendiliğinden teşekkül etmez. Üretimi çok kolay olmaktadır. Sofra tuzunun elektroliz edilmesinden sonra %50'lik bir çözelti şeklinde üretilir. Sodyum hidroksit'in basit sofra tuzundan üretimi sırasında klor gazı açığa çıkar ve çözeltinin ihtiva ettiği suyun buharlaştırılması sonucu Katı faz durumundaki kostik soda elde edilir.

Sodyum Hidroksitin Depolanması; Kostik sodanın depolanması özellikle demirdeki safsızlıkların sorun teşkil etmediği hallerde sade karbonlu çelik tanklarda ve sıcaklığın 50 dereceyi geçmeyeceği durumlarda depolanır. Bunun yanı sıra paslanmaz çelik ve nikel'in dışında plastik ve plastik yalıtımlı kaplar da kullanılabilmektedir. Sıcaklığın 16 derecenin altına düşmemesi koşulu ile %30-32'lik ve %45-48'lik sodyum hidroksitler tankların ısıtıcılı ve izoleli olmaları durumunda depolanabilir. Kostik soda çok kuvvetli baziklik oranından dolayı ciddi yanıklara neden olabileceğinden depolanması sırasında dikkat edilmelidir. Taşınması ve kullanılması süresince uygun kimyasal madde gözlüğü, koruyucu başlık, lastik veya PVC eldiven ve tabi ki tam teçhizatlı iş kıyafetleri giyilmiş olmalıdır.

Sodyum Hidroksitin Kullanım Alanları; kâğıt hamuru ve kâğıt endüstrisi, tekstil endüstrisi, alüminyum endüstrisi, gıda endüstrisi, deterjen ve sabun endüstrisi, asit nötralizasyonu, tarımsal kimyasallar endüstrisi, boya endüstrisi, patlayıcı endüstrisi, yiyecek endüstrisi, iyon değiştirici reçinelerein rejenerasyonunda, cevher flotasyonu ve işle endüstrisi, ilaç endüstrisi, petrol rafineri endüstrisi, suni ipek endüstrisi ve su arıtma tesisleri gibi geniş bir kullanım alanına sahiptir.
" } ] }