{ "title": "Sodyum Hidrojen Karbonat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Hidrojen-Karbonat-37.jpg", "date": "19.01.2024 13:34:43", "author": "evin esen", "article": [ { "article": "
Sodyum hidrojen karbonat, kimya sektöründe suda çözünen bir tür gıda maddesi olarak adlandırılır. Normal koşullar altında beyaz renktedir. Sodyum hidrojen karbonat 270 santigrat dereceye kadar ısıtılırsa ayrışıp sodyum karbonat ve karbon oksiti meydana getirmektedir. Ortaya çıkan bu maddelerden sodyum karbonat işlendikten sonra bir ateş düşürücü ve sindirim sistemini düzeltici bir ilaç olarak kullanılabilir. Sodyum hidrojen karbonat, Avrupa Birliği tarafından da gerekli onayı almış bir gıda maddesidir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün de iznini alarak dünya genelinde birçok yakın ülkede kullanımına izin verilmiştir.

Sodyum Hidrojen Karbonatın Kullanım Alanları

Sodyum hidrojen karbonat, gıda sektöründe sodyum bikarbonat olarak da adlandırılmaktadır. Ekmek sodası olarak da bilinir. Bu adı almasının sebebi ise ekmek üretiminde hamurun daha iyi kabartılması için kullanılmasından kaynaklanmaktadır. Sodyum hidrojen karbonat unlu mamullerin mayalanması için fermantasyon maddesi olarak kullanılmaktadır. Sodyum hidrojen karbonat, tatlı bisküvilerin üretimi ve bazı krakerlerin üretiminde de sıkça kullanılmaktadır.

Sodyum hidrojen karbonat, mide asidini düzenlemek için de kullanılmaktadır. Sindirim zorluğunu ortadan kaldırarak, reflü gibi mide rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda sodyum hidrojen karbonat, nemli ve ağır kokulu ortamlarda bulunan kokuları emerek etkisini yitirme özelliği de bulunmaktadır. Özellikle de buzdolabında oluşan kokuların giderilmesinde bir tablet kadar etkilidir. Sodyum hidrojen karbonat sıvılaştırılıp macun şekline getirilerek temizlik maddesi olarak da kullanılabilir. Bu nedenle kısmi olarak diş macunlarının yapımında kullanılabilir. Bu nedenle dişleri beyazlatır ve ağız kokusunu önlemektedir.

Sodyum Hidrojen Karbonatın Zararları Nelerdir?

Sodyum hidrojen karbonatın yararları olduğu gibi zararları da vardır. Doğrudan alındığında pH seviyesini düşürmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca en basit şekilde suyla karıştırıldıktan sonra alınmalıdır. Bunların dışında diğer zararlarını sıralayacak olursak;
Sodyum hidrojen karbonat, kek, pasta, ekmek, börek gibi hamur işlerinde yoğun olarak kullanıldığı için bu gıdalar vücutta yağ depolanmasına neden olur ve bununla beraber kilo alımına yol açmaktadır. Ayrıca bunlara bağlı olarak şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıklarının oluşmasına neden olur.

" } ] }