{ "title": "Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Hangi-Besinlerde-Bulunur-37.jpg", "date": "20.01.2024 03:19:08", "author": "Damla Karadağ", "article": [ { "article": "Sodyum Hangi Besinlerde Bulunur, Sodyum geleneksel sofra tuzunun %40'ını oluşturan faydalı bir mineraldir. Sodyum diğer minerallerden farklı olarak daha çekici bir tada sahiptir. Sodyum sıvıları kan basıncının düzenlenmesi için vücuda gereklidir. Buna ek olarak kas ve sinir sağlığına faydalıdır. Sodyum pH dengesi ve hidrasyon seviyesini koruyarak kas kasılmalarına, sinir gerginliklerine engel olur. Sodyum sayesinde tüketmiş olduğumuz besinle hücre duvarından geçebilmektedir.

Sodyum Eksikliğinde Neler Olur?

Sodyum eksikliği yaşayan insanlar kendini yorgun halsiz ve aynı zamanda güçsüz hissederler. Baş dönmesi ile tansiyonu düşer. Çalışan insanlar odak problemi yaşarlar. Herhangi bir şeyi hafızada tutmada zorlanılan. Bunun yanında baş ağrısı, mide bulantısı gibi problem yaşarlar. Böbrek rahatsızlıkları, ishal be terleme gibi tuz kaybettirecek faaliyetler başlar ve bu da sodyum eksikliğine neden olur. Bu yüzden sodyumun düzenli bir şekilde alınması gerekmektedir. Sodyum eksikliğinde yaşanacak problemler şunlardır.
Sodyum Fazlalığında Neler Olur?

Var olan fazla sodyum vücuttan kolaylıkla atılmaktadır. Vücut ter ve idrar yolu ile sodyum atabilir. Fakat bazen fazlası atılamamaktadır. Bu gibi durumlarda tansiyon yükselir ve vücutta ödem birikimi olur. Çok fazla tuz tüketen buna karşılık az su içen insanlar sodyumun fazlasını atamamaktadır. Sodyum fazlalığı böbrek sağlığına ve kalp hastalıklarına davetiye çıkartmaktadır.

Günde Ne Kadar Sodyum Alınmalı?

0-6 ay arasında bebekler 120 mg, 7-12 ay arası 370 mg almalıdır. Çocuklar ise 1-3 yaş arası 1000 mg, 4-8 yaş arası 1200 mg almalıdır. Gençlerde bu durum 9-13 yaş arası 1500 mg yükselmektedir. 14-50 yaş arası yetişkin insanlarda ise 1500 mg civarı sodyum alınmalıdır.

Hangi Besinlerde Sodyum Vardır?
" } ] }