{ "title": "Sodyum Glutamat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Glutamat-29.jpg", "date": "19.01.2024 05:13:43", "author": "Hikmet Onur ÖNDER", "article": [ { "article": "Sodyum Glutamat; Doğal olarak en fazla ortaya çıkan esansiyel şekilde olmayan amino asitlerden bir tanesi olan glutamik asidin sodyum tuzudur. Amerika Birleşik Devletleri sodyum glutamatı genel olarak güvenli kabul edilir olarak sınıflandırırken Avrupa Birliği de gıdaya katılan katkı maddesi olarak sınıflandırmıştır. Sodyum glutamatın HS kodu 29224220 olum E numarası ise E621'dir. Sodyum glutamat diğer gıdalarda yer alan tadın aynısını verebilmektedir. Endüstriyel alanda yer alan gıda üreticeleri, diğer tatların alışıla gelmiş algısını dengede tuttuğu için, harmanladığı ve birleştirdiğinden dolayı sodyum glutamat aroma arttırıcı olarak pazarlama işlemi yapmakta ve kullanmaktadırlar. Sodyum glutamatın ticari hayatta yer alan adları içinde AJI-NO-MOTOR, Vetsin ve Ac'cent yer almaktadır.

Sodyum Glutamatın Kullanım Alanları Nelerdir?

Uyumlu ve çok güzel bir kokuyla karıştırılmadığı sürece, saf sodyum glutamat hiç de hoş bir tada sahip değildir. Bir arome şeklinde ve doğru şekilde kullanıldığı taktirde sodyum glutamat, tatla etkileşim halinde olan diğer bileşenleri iyileştirerek belirli olan yemeklerin genel tadını denge halinde tutup birleştime özelliği bulunmaktadır. Sodyum glutamat, kırmızı et, balık, tavuk eti, çorba, birçok sayıda sebze, sos, çorba ve terbiye karışımlarıyla iyi bir şekilde uyuma sahiptir ve sığır eti konsome şeklinde olan belirli şekildeki gıdaların genel olarak daha çok ihtiyaç duyulmasına neden olur. Fakat, sakaroz gibi diğer genel tatlar gibi sodyum glutamat da tadın daha güzel olmasını sadece doğru şekilde kullanıldığında arttırıcı özellik gösterir. Sodyum glutamatın aşırı olması yemeklerin genel tadını bozabilmesi oldukça yüksektir. Bu konsantrasyon yiyecek çeşidine bağlı olarak çeşitlilik gösterse de et suyunda yer alan güzellik puanı 100 ml için 1 gr'dan çok fazla sodyum glutamat ile hızlı bir şekilde düşü gösterir. Buna ilave olarak sodyum glutamat ve tuz (Sodyum klorür) ile nükleotitler gibi diğer umami maddeler arasında bir bağ bulunmaktadır. Maksimum lezzet meydana getirmek istiyorsak tümünün optimim bir konsantrasyon içerisinde olması lazımdır. Sodyum glutamat, bu taşıdığı özellikle hiper tansiyon, kalpte bulunan hastalıklara ve kalp krizine sebep olan tuz alımını azaltmak sebebiyle de kullanılabilir. Tuz oranı az olan gıdaların lezzeti, tuz %30 değerinde düşürülse de sodyum glutamat ile iyileşir. Sodyum glutamattaki sodyum içeriği (Kütle yüzdesi hesabıyla) sodyum klorüre (%39) oranla yaklaşık olacak şekilde 1/3'ü şeklindedir (%12). Tuz oranı az olan çorbalarda farklı tozlar kullanılmış olsa bile lezzetlik ve tat oranı sodyum glutamat kıyasla daha düşük orandadır. 100 yılı aşkın bir sürede yiyeceklere lezzet vermek amacıyla kullanılır.
" } ] }