{ "title": "Sodyum Fazlalığı", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Fazlaligi-86.jpg", "date": "21.01.2024 07:38:22", "author": "Özge Koçak", "article": [ { "article": "
Sodyum fazlalığı, su vücudumuzun yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için gerekli en önemli sıvıdır. Sodyum ise vücudumuzun sıvı dengesini koruyan en önemli mineraldir. Sodyumun eksikliği kadar sodyum fazlalığı da vücudumuz için zararlıdır. Bu sebeple vücudumuzdaki sodyum oranı tam dengede olmalıdır. Bir litre kanda eğer 145 milimol'den daha fazla olan seviyede sodyum bulunuyorsa bu sodyum fazlalığı yani hipernatremi olarak tanımlanmaktadır. Yani bu demek oluyor ki vücudumuzun kaybettiği su oranı vücudumuza giren su oranından daha fazladır. Sodyum vücudumuzun su dengesini korumakla birlikte vücudumuzdaki kas hareketini de kolaylaştırır. Bununla birlikte yediklerimizi kolay sindirmemizi ve hücre duvarından geçebilmesine kolaylık sağlar. Sodyum fazlalığı, baş dönmesi, halsizlik, hafıza zayıflığı gibi durumlara sebep olabilir. Sodyum sinir sistemimiz için çok gereklidir. Tuz ve tuzlu gıdalarda bol miktarda bulunmakla birlikte hamsi gibi balık çeşitlerinde, peynir, maden suyunda da sodyum minerali bulunmaktadır. Ayrıca ceviz, fındık ve fıstık içerisinde sodyum minerali bulunduran gıdalardandır.

Sodyum fazlalığı zararları nelerdir?

İçerisinde sodyum bulunan gıdaların çok fazla tüketilmesi veya aşırı su kaybı yaşanmasına bağlı olarak sodyum fazlalığı yaşanmaktadır. Bu durum sonucunda, potasyumun azalması görülmekte ve bireylerde yüksek tansiyonuna rastlanmaktadır. Aynı zamanda sodyum fazlalığı vücutta su birikmesine ve bireylerin kollarında, bacaklarda el ve ayaklarda ödem oluşumuna da sebep olmaktadır. Çoğu zaman terleme yoluyla vücuttaki fazla sodyumu atarız. Fakat kişilerin ishal, kusma gibi sıvı kaybına sebep olan sorunlar yaşandığında vücuttaki sıvı kaybı kişinin halsizleşmesine, baş dönmesine yol açabilmektedir. Eğer bu tür sorunlar yaşıyorsanız kanınızdaki sodyum oranınıza baktırmanız gerekebilir.

Sodyum fazlalığına bağlı olarak yorgunluk, enerji kaybı, baş dönmesi basit gibi görünse de hayatınızı tehlikeye atabilecek durumlardır ve ilerleyen zamanda böbrek rahatsızlıklarına yol açabilme ihtimali vardır. Evde bol miktarda su içerek ortaya çıkabilecek bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Su hayatımız için en önemli sıvıdır. Su vücudumuzun en önemli enerji kaynağıdır. Aynı zamanda kadınların kullandıkları doğum kontrol hapları vücutta sodyum fazlalığı yapmaktadır. Bu nedenle doğum kontrol haplarını mutlaka doktor kontrolünde kullanınız ve böyle bir durumda bol bol sıvı tüketmeniz gerektiğini unutmayınız. Önlem almak için kullandığınız bu ilaçların sağlığınız açısından zararlı olmaması için doktor kontrolünde kullanınız.

Sodyum fazlalığı belirtileri, en önemli belirtisi susuzluk hissidir. Bununla birlikte sodyum fazlalığı beyin hücrelerinden su çıkmasına sebep olduğundan sersemlik, kas sinir hassasiyeti, nöbet ve koma gibi belirtilerle de kendini göstermektedir.

Sodyum fazlalığı neden olur?
Sodyum fazlalığı tedavisi nasıl yapılır?

Sıvı takviyesi: Ani sodyum yükselmelerinde ağız, mide veya damar yoluyla sıvı takviyesi gerekmektedir.

İlaçlar: İdrar söktürücü ilaçlar kullanabilirsiniz. Bu durumda vücutta bulunan fazla su ile sodyum mineralleri de atılacaktır.

Tuz Tüketimini Azaltmak: Sodyum fazlalığı yaşayan hastalarımız tuz tüketimine dikkat etmelidir.
" } ] }