Sodyum diyeti, günlük alınan tuz miktarının kısıtlanmasının amaçlayan bir diyet türüdür. Gün içinde toplamda 1 çay kaşığından daha az tuz tüketimine müsaade eden sodyum diyeti, birçok kişi için sağlıklı olsa da bazı hastalıkları olan kişiler için oldukça önemli bir diyettir.
Böbrek hastalığı olan kişilerde böbrekler alınan tuzu normalde olması gerektiği kadar atamadığı için böbrek hastalarının sodyum tüketimini azaltması sağlık durumunu korumak için önemlidir. Böbrek hastalarında sodyum alımı azaltılmadığında fazla sodyum sıvı tutulması ve şişmeye yol açabilir.
Sodyum diyeti kalp hastaları için de önemli bir diyettir. Düşük sodyum kalp üzerindeki baskıyı azaltır. Bu sayede kan dolaşımı artar. Ayrıca sodyum diyeti sayesinde kalbin pompalaması gereken kan hacminin de artmasına yardımcı olur.
Sodyum Diyetinin Faydaları Nelerdir?
Sodyum diyetinin en önemli faydası kan basıncını düşmesi, kalp hastalığı ve felç riskini azaltmasıdır.
Aile içinde kalp hastalığı olan kişiler, sigara kullananlar, alkol kullananlar, aşırı kilolu olanlar ve yeterince aktif olmayan kişiler yüksek kan basıncı açısından riskli gruplardır. Bu kişilerin sodyum diyeti yapması önerilir.
Uzmanlar genel sağlık durumu iyi olan kişilerin de sodyum diyeti uygulamasını önermektedir.
Sodyum Diyeti Riskleri ve Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Günlük beslenme alışkanlığında önemli ölçüde değişikliğe gitmek isteyen kişiler ilk önce bu değişiklik hakkında doktora başvurmalıdır. Ağır egzersizlerle uğraşan ve ter ile kaybettikleri sodyumu karşılayamayan sporcu ya da diğer kişilerde hiponatremi meydana gelebilir. Çok nadir durumlarda sodyum diyeti mide bulantısı, baş ağrısı, uyuşukluk hissi, bilinç bulanıklığı, kas seğirmesi ve kasılmaya yol açabilir.
Sodyum Diyeti Nasıl Yapılır?
Sodyum diyetinde genellikle sodyum alımı 1.500-2.400 miligram ile sınırlı olmalıdır.
Sodyum diyeti uygulayan kişinin işlenmiş ve hazır gıdalardan kaçınması gerekir. Bu tür gıdaların tuz oranları benzerlerine göre daha fazladır.
Sosis, salam ve ambalajlı şarküteri ürünleri balık ve tavuk gibi et ürünlerine nazaran daha fazla tuz içerir. Diyet yapan kişi bu tür ürünlerden de uzak durmalıdır.
Konserve olarak satışa sunulan çoğu sebze tazesine oranla daha fazla tuz içermektedir. Bu nedenle konserve sebzeler yerine tazeleri tercih edilmelidir.
Yemeklere tuz yerine farklı baharatlar ekleyerek hem yemek lezzetlendirilebilir hem de tuz alımı azaltılabilir.
Hardal, mayonez ve ketçap gibi çeşnilerin tuz içeriği oldukça yüksektir. Bu tür ürünlerin beslenme listesinden çıkarılması sağlık için faydalıdır.
Çoğu insan yaygın bir şekilde tüketilen birçok ürünün ne kadar sodyum içeriği olduğundan bihaberdir. Bazı gıdaların tek bir porsiyonunda bile günlük tüketilmesi gereken sodyum miktarının yarısı kadar sodyum bulunmaktadır. Bu nedenle tüketilen gıdaların ne kadar sodyum içerdiği sodyum diyeti için önemlidir.