{ "title": "Sodyum Bikarbonat Formülü", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Bikarbonat-Formulu-53.JPG", "date": "23.01.2024 03:39:56", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Sodyum bikarbonat formülü, Sodyum bikarbonat kimyasal formülü NaHCO3 olan kimyasal bileşiktir. Sodyum tuzlarından biridir. Anti asit özelliği bulunmaktadır. Hamur kabartma tozu olarak da kullanılır. Suda çözünebilir. Beyaz renkte, katı ve kristal bir tozdur. Sodyum karbonatı andıran hafif alkali tadı bulunmaktadır. Hamuru kabartmakta kullanılan kabartma tozu genellikle Sodyum bikarbonatın (NaHCO3), kuru asidin (H+) ve mısır nişastasının birleşiminden oluşmaktadır.

Sodyum bikarbonat formülü: Sodyum bikarbonat halk dilinde karbonat olarak bilinir. Sıcaklığın 50 °C ve üstü, suyun (H2O) ve asidin etkisiyle kabartma tozunda bulunan sodyum bikarbonat birkaç bileşene ayrılır. Bu işlem esnasında karbondioksit (CO2) gazı açığa çıkar, gaz kabarcıkları ortaya çıkar ve böylelikle hamur genleşir. Kimyasal tepkime şu biçimdedir: NaHCO3 + H+ ———> Na+ + CO2 + H2

Sodyum bikarbonatın kimyasal özellikleri nelerdir?
Sodyum bikarbonatın kullanıldığı yerler

Soyum bikarbonat sadece hamuru kabartmakla kalmıyor; yanmış tencere, yanmış fırın tepsisi gibi nesneleri kolayca temizlemek için: Tencereye bir parmak kalınlığında su doldurulur; bir yemek kaşığı soyum bikarbonat ilave edilip, on dakika kadar kaynatılır. Yanmış yemek tortusu hemen çözülecektir. Çaydanlıklardaki, termoslardaki ve çiçek vazolarındaki lekeler kaynamış su ve sodyum bikarbonat karışımı ile kolaylıkla temizlenir.

Kaynamış suda sodyum bikarbonat karbondioksidin yarısını kaybederek soda (Na2CO3) oluşur:
2NaHCO3 + ısı ———> Na2CO3 + H2O + CO2
Oluşan soda suyla tepkimeye girerek sodyum hidroksit (NaOH) oluşur. Böylelikle çözelti daha fazla bazikleşir ve deterjan özelliği artar.
Na2CO3 + H2O ———> NaHCO3 + NaOH.
" } ] }