{ "title": "Sodyum Bikarbonat Endikasyonları", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Sodyum-Bikarbonat-Endikasyonlari-17.jpg", "date": "19.01.2024 09:22:56", "author": "Cihan OZEN", "article": [ { "article": "
Sodyum Bikarbonat Endikasyonları; Ağır böbrek hastalıkları (Örneğin: renal tübüler asidoz), Metabolik asidozun tedavisinde, kontrolsüz diyabet (Ketoasidoz), kanın ekstrakorporeal dolaşımı, kardiyak arrest, şok ya da ağır dehidrasyonun sebep olduğu dolaşım yetmezliği, üreterosigmoidostomi, alkolik ketoasidoz, laktik asidoz, karbonik anhidraz inhibitörlerinin kullanımı ve amonyum klorür uygulamaları gibi durumlarda kullanılmalıdır.

Kardiyopulmoner resusitasyon esnasında ileri seviye kardiyak yaşam desteği vermek.

Bazı entoksikasyonlarda (Örneğin metil alkol, salisilatlar, fenobarbital): İlacın böbrekte reabsorbsiyonunu düşürmek ya da asidozu düzeltmek amacı ile alkalizan madde olarak.

Önemli oranda gastrointestinal bikarbonat kayıplarının eşlik ettiği ağır diyare tedavisinde.

Hiperkalemi tedavisinde ise: Potasyumun hücrelerce alınmasını teşvik etmek ve de ekstrasellüler potasyum ile intrasellüler potasyum konsantrasyonu arasındaki miktarı normale çevirmek amacı ile.

Kontrendikasyonları

Sodyum bikarbonat metabolik ya da respiratuar alkalozu olan, hipokalsemi izlenen,
alkalozun tetaniyi de uyarabileceği hasta kişilerde, kusma ya da devamlı gastrointestinal emiş sebebi ile aşırı klorür kaybı yaşayan hastalarda ve diüretik sebepli hipokloremik alkaloz ilerleme riski bulunan kişilerde kontrendikedir.

Önlemler/ Uyarılar ve Hamilelikte Kullanımı

Asit ve baz dengesizliğini düzenler iken doz aşımı ve bunun sonucunda oluşacak metabolik alkaloz ihtimalini minimuma düşürmek için sodyum bikarbonat tekrar eden, bölünmüş dozlar halinde uygulanmalı ve hasta kişinin asit- baz dengesi periyodik laboratuvar tayinleriyle kontrol edilmelidir.

Sodyum bikarbonatın i. V. Yoluyla yüksek dozda uygulanması hipokalemi ve serumdaki iyonize edilmiş kalsiyum konsantrasyonunun azalmasıyla sonuçlanabilir. Potasyumun tükenmiş olması metabolik alkaloza olanak hazırlayabilir ve aynı zamanda hissedilen hipokalsemi, pH yükseldikçe tetaniye ve korpopedalspazma sebep olabilir. Önceden mevcut hipokalemi ve/ veya hipokalsemi riskini en aza indirmek için tedaviye başlamadan evvel ya da tedavi ile aynı anda, elektrolit dengesizlikleri düzeltilmelidir.

Yeni doğan bebeklerde ve 2 yaş altındaki çocuklarda hipertonik sodyum bikarbonat solüsyonlarının süratli (10 ml/dak) injeksiyonu serebrospinal, hipernatremiye sıvı basıncının azalmasına ve muhtemel intrakraniyal hemorajiye sebep olabilir.

Kardiyopulmoner resusitasyon sırasında çocuklarda sodyum bikarbonat uygulaması respiratuar asidozu kötü hale getirebilir.

Resusitasyon esnasıda sodyum bikarbonat uygulanmasının akabinde karbondioksitin açığa çıkacağı ve bu halde, bu potansiyel asit kaynağının kesinti olmadan itrahını sağlamak amacı ile yeterli bir alveol ventilasyonu lüzum ettireceği.

İlacın hipertonik solüsyonlarının aşırı hızlı infüzyonu lokal ağrı ve venöz irritasyona neden olabilir. Uygulama sürati hasta kişinin toleransına bağlı olarak ayarlanmalı ve uygulama için çok geniş periferal ven kullanılmalıdır.

Hamilelik sırasında yalnızca kesinlikle gerekli olduğu hallerde kullanılmalıdır.

Advers /Yan Etkiler; Sodyum bikarbonatın en ciddi yan etkisi metabolik alkalozdur.
" } ] }