{ "title": "Sodyum Benzoat Zararları", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-benzoat-zararlari.jpg", "date": "21.01.2024 09:22:29", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Sodyum benzoat zararları, bir tür kimyasal tuz olan sodyum benzoat birçok ürünün içinde koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. Üretilen gıdaları bakteri ve bozulmalara karşı koruyucu etkisi vardır. Bazı gıdalarda ise sodyum benzoat gıdaya tat vermek amacıyla kullanılmaktadır. Fakat sodyum benzonatın gıdalar içinde belli bir oranda kullanılması gerekir. En fazla kullanım miktarı %0,1'dir. Bu orandan fazla kullanıldığı takdirde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Sodyum benzonat konserve, meşrubat, ilaç ve turşularda ürünün raf ömrünü arttırmak için kullanılmaktadır. Hazır gıda ürünleri fazla kullanan kişiler ürün içerisinde ne kadar sodyum benzonat kullanıldığına mutlaka bakmalıdır. Bu miktar ürünün içerik kısmında bu konu ile alakalı bilgi bulunabilir.

Doğal olarak bulunmayan sodyum benzonat, birkaç tana elementin bir araya getirilmesi ile elde edilen bir maddedir. Sodyum benzonatın ana maddesi olan benzonat hayvan ve bitkilerde doğal olarak bulunan bir maddedir.

Neredeyse tüm hazır gıdaların içinde bulunan sodyum benzonat daha çok abur-cubur olarak nitelendirilen ürünlerde bulunmakta ve sağlık için oldukça zararlıdır. Hazır paket olarak satışa sunulan, salam, sucuk, sosis, köfte, cips, meyve suyu, şeker, ketçap, mayonez, hardal gibi daha pek çok hazır gıdaların içinde yer alan bir maddedir. Sodyum bezonatın zararlarını kısaca şu şekilde sıralayabiliriz
" } ] }