{ "title": "Sodyum Aljinat", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/sodyum-aljinat.jpg", "date": "19.01.2024 03:46:11", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Sodyum aljinat, gıda ürünlerinde kıvam arttırıcı olarak kullanılan sodyum aljinat (E401) asit sodyum tuzu olmaktadır. Aljinik asit ise kahve renkli deniz yosununun hücre duvarından elde edilen bir maddedir. Kokusu olmayan, açık sarı renkli ve lifli bir özelliğe sahip olan sodyum aljinat'ın formülü (C6H7NaO6) n şeklindedir. Gıda sanayisinde de tercih edilir ve emülsiyon sabitleyici, kıvam arttırıcı, vickozite edici ve jelleştirme özelliğine sahiptir. Sodyum aljinat fark edilecek bir tadı olmadığı gibi sindirilemez ve suda çözünme durumu yüksektir. Jelleşme kıvamına geçme hızı ise oldukça yüksektir.

Doğal bir selüloz olan bu etken kanda bulunan yağ asitlerinin, safra tuzunun ve şekerin emilimini azaltır. Sodyum aljinat ilk olarak 1920 yılların da denizciler için hazırlanmış olan konserve gıdaların içerisinde kullanılmaya başlamıştır. Akabinde yıl 1980 olduğunda da pek çok gıdanın içerisinde tercih edilmiş ve hala kullanılmaya devam edilmektedir. Güvenilir bir katkı maddesi olan bu ürün özelikle modelleştirilmiş bir materyaldir.

Sodyum Aljinat Kullanım Alanı
Sodyum Aljinat Gıdalarda Kullanımı
" } ] }