{ "title": "Kanda Sodyum Fazlalığı", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Kanda-Sodyum-Fazlaligi-11.jpg", "date": "20.01.2024 02:29:05", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Kanda Sodyum Fazlalığı, sodyumun sembolü 'NA'dır. Atom numarası 11 olup alkali metallerdendir. Beyaz yumuşak parlak bir görünüme sahiptir. Vücudumuz için gerekli bir elementtir. Tuzun içinde vardır. Vücudumuzda belli bir ölçüde bulunur. Az olması veya çok olması sağlık açısından problem çıkarır. Vücutta normalden az olmasına 'hiponatremi' denir. Vücutta fazla olmasına 'hipernatremi' denir. Bu miktar, serum sodyum miktarının 145 milimol üzerinde ise ortaya çıkar. Kanda sodyum fazlalığı olduğunda hücrelerden sıvı kaybı olduğu için en çok beyin hücreleri etkilenir. Sonuçları nörolojik olan bu zararların geri dönüşü mümkün değildir. O yüzden sorun ortaya çıkmadan önce tedbirler alınmalı, ortaya çıkacak zarar önlenmelidir. Özellikle su ihtiyacı varsa telafisi yapılmalıdır. Sodyum vücuttaki sinir sinyallerinin iletimini sağlamada ve vücut sıvısının dengelenmesinde, kasların kasılmayı gerçekleştirmesinde ve daha birçok vücut etkinliği için gereklidir. Vücut fazla su kaybederse, az su alırsa sodyum fazlalığı ortaya çıkar. İlaçlı tedaviyle ve tuz tüketiminin azaltılmasıyla kandaki sodyum fazlalığı önlenebilir.

Kanda Sodyum Fazlalığı Belirtileri: En önemli belirtisi susuzluktur. Huzursuzluk, sersemlik, ataksi, koma, güçsüzlük, ateş, kas ve sinir hassasiyeti, yüksek tansiyon, göz yaşı ve tükürükte azalma göstergesi olabilmektedir.

Kanda Sodyum Fazlalığı Nedenleri: Şekersiz diyabet, yaşlılığa bağlı olarak bunama ve diğer sağlık sorunları nedeniyle susuzluk hissetmemek. Damardaki kan miktarı (Hacmi) azalırsa sodyum yükselecektir. Kan miktarı yanıklarda, aşırı terleme olunca, salgısız ishal, kusma olunca, tıbbi yolla vücuttan sıvı alınırsa, idrar söktürücülerle (Osmotik) vücut kan miktarı (Hacmi) azalabilir. Aşırı tuz tüketmek vücuttaki sodyumu arttıracak ve hiponatremi olacaktır. Tıbbi yollarla alınan sodyum içerikli ilaçlar, serum vs vücudun sodyum oranını arttırabilmektedir.

Sodyumda diğer birçok element gibi belli oranda dengeli olarak vücutta bulunmalıdır. Fazla veya az olmamalıdır. Bu nedenle belli periyotlarla yapılan kan tahlilleri, şeker, tansiyon ölçümleri vücudun ihtiyacı olan veya fazlası olan elementlerin, maddelerin anlaşılmasında yol gösterici olabilir. Herhangi bir teşhis veya tedaviyi doktor yapmalıdır. Sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığında Uzman bir doktora danışılmalıdır.
" } ] }