{ "title": "Kanda Sodyum Düşüklüğü", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Kanda-Sodyum-Dusuklugu-65.jpg", "date": "19.01.2024 07:54:09", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kanda Sodyum Düşüklüğü, Vücutta en çok bulunan minerallerden biri olan sodyum, damar içinde kan oranı, tansiyon kontrolünü, kas ve sinir hücrelerinin düzenli çalışmasını sağlaması açısından oldukça önemli bir elektroniktir. Kanda normal sodyum oranı 135-145 mE/q olarak kabul edilir. Kanda bulunan sodyum değerinin bu orandan daha düşük olması kanda sodyum eksikliği (Hiponatremi) olarak tanımlanır. Sodyum minerali vücuda çoğunlukla sofra tuzundan ve tüketilen tuzlu gıdalardan alınmaktadır.

Kanda sodyum düşüklüğü belirtileri nelerdir?

Bu rahatsızlığın belirtileri sodyum eksikliğinin ne kadar süre yaşandığına ve ne kadar oranda düştüğüne bağlı olarak değişebilir. Sodyum oranının kişi de yavaş yavaş azaldığı durumlarda, bu durum tehlikeli bir noktaya gelene kadar hastada hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Sodyum seviyesinin aniden düştüğü durumlarda ise bir ya da birkaç belirti beraber ortaya çıkabilir. Kanda sodyum değerinin düşük olması durumunda yaşlı hastalarda ortaya çıkacak belirtiler gençlere göre daha şiddetli olabilir. Kanda sodyum düşüklüğü hücrelerin su alarak şişmesine neden olabileceği gibi, baş ağrısı, sersemlik hali, bulantı ve kusma, halsizlik, iştahsızlık, vücut ısısının düşmesi, kas krampları ve kas ağrıları, oryantasyon bozukluğu, tansiyon düşüklüğü ve iştahsızlık gibi belirtilerin ortaya çıkmasına sebep olur.

Kanda sodyum düşüklüğü neden olur?

Hastanın aşırı sıvı alımı hikayesinin olması, idrar söktürücü ve tansiyon düzenleyeceği gibi ilaçların kullanımı, kusma ve ishal gibi vücuttaki elektrolitlerin kaybına neden olan durumlar, karaciğer, böbrek ve kalp hastalıkları, aşırı su içmek, psikiyatrik su alım hikayesi, hipofiz bezinde ortaya çıkan bozukluklar ve hipotiroidi gibi durumlar kanda sodyum eksikliği nedenleri arasında sayılabilir.

Kanda sodyum düşüklüğü tedavisi nasıl yapılır?

Yapılan tahlillerde kanda sodyum düşüklüğünün belirlenmesi durumunda aynı zamanda hastaya böbrek ve karaciğer testi, kanda şeker oranı, idrar dansitesi, kretain ve kanda trigliserit ölçümlerine de ihtiyaç duyulur. Bununla beraber kesinlikle tiroit hormonu ölçümü de yapılması gerekir. Bu ölçümlerin sonucunda kanda sodyum seviyesinin düşük olmasının belirlenmesi durumunda ilk olarak kanda sodyum düşüklüğünün hafif olduğu durumlarda hastaya tuz tüketimini artırması ve bazı egzersiz programları gibi ufak öneriler tavsiye edilir. Aniden gelişen sodyum düşüklüğü durumunda ise hastaya damar yolundan elektrolit sıvısı ve sodyum destekleri verilir. Kandaki sodyum eksikliği durumunda aynı zamanda hastaya vücudundaki aşırı suyun almasını sağlamak için sodyum tutan ilaçlar reçete edilir ve ilaçlarla beraber bazı durumlarda kişinin diyalizede girmesi gerekli olabilir.
" } ] }