{ "title": "H2o2", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/H2o2-16.png", "date": "20.01.2024 08:28:23", "author": "derya han", "article": [ { "article": "H2o2, Hidrojen Peroksit diğer adıdır. H2o2 soluk mavi bir renkte olan sulandırıldığı zaman ise renksiz bir hale gelecek olan bir bileşiktir. H2o2 ilk defa 1818 yılında Fransız bir kimyacı olan Louis Jacgues Thenerol tarafından baryum peroksitin nitrik asit ile bileşiğe sokulması ile elde edilmiştir. Üretildikten sonra uzun süre boyunca bileşiğin kararsız olduğu yönünde bir inanç vardı. 19. Yüzyıl sonlarına doğru bileşiğin formülünün H-O-O-H olduğu söylenmiştir. H2o2'nin akmazlık değeri sudan daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu bileşik çok güçsüz bir asittir. Özellikle kâğıt sanayisinde kâğıtlarda beyaz bir renk elde edebilmek amacı ile kullanılmaktadır. İnsan vücudunda H2o2'yi parçalamak için karaciğerde bir enzim bulunmaktadır. Bu enzimin adı Katolozdur. Halk arasında bu bileşene Oksijenli Su denilmektedir.

H2o2 üretimi nasıl yapılır?

Baryum oksit, baryum peroksit, sülfirik asit bileşimi için 500 santigrat derecedeki havada ısı ile elde edilir. Derişik sülfirik asit peroksidi sülfat asit elektroliz oluştuğunda elde edilen asit su ile reaksiyonu sonucunda hidrojen peroksit oluşur.

H2o2 kullanım alanları nerelerdir?

Hidrojen Peroksit- H2o2 her evde yerini almış ama hakkında pek fazla bir şey bilinmeyen şeylerden birisidir. Kullanım alanı ecza dışında oldukça geniştir.
Evde kullanımı için birkaç fikir önerisi verilebilir:
" } ] }