{ "title": "Fenobarbital", "image": "https://www.sodyum.gen.tr/images/Fenobarbital-79.png", "date": "20.01.2024 12:12:38", "author": "Yunus ELMAS", "article": [ { "article": "Fenobarbital; Ticari ismi luminal olarak bilinen bir barbitürattır. Barbitürik asidin bir türevi ve hipotonik ilaç ana bileşenidir. Tadı acıdır. Alımından sonra vücuttan atılmasının zorluğundan dolayı böbreklerde birikmesi gibi bir sakınca yaratır.

Fenorbarbitalin Endikasyonları; Fenobarbital beyin ve sinir sisteminin çalışmasını satabilize edip etkisini gösteren bir ilaçtır. Grand mal epilepsi ve diğer epilepsi çeşitlerinde görülen kontrol dışım kasılmalar, gebeliğin 20. Haftasından doğum zamanına ve doğumdan sonraki ilk haftaya kadar olan süreçte görülen istem dışı olarak gerçekleşen kontrol dışı kasılmalar, ellerde ve ayaklarda veya yüz bölgesindeki kaslarda ortaya çıkan kasılmalarla netleşen sinirsel belirti durumlarında görülen gerilim şekli, boğmaca, inatçı uykusuzluk durumu, iç sıkıntılar, endişe ve korkunun oluşturduğu ruhsal gerilim hali, tiroit hastalığı sonucu oluşan gerilim hali, menopoz döneminde ortaya çıkan gerilim hali durumlarını tedavi etmek amacı ile kullanılmaktadır.

Fenorbarbital testi; bu test ilacın etken maddesinin kan dolaşım sisteminde istenen oranda olup olmadığını belirlemek amacı ile uygulanır. Hastalığın tedavisinde uygulanan fenorbarbital oranının belirlenmesi ve tedavi eden dozlarda olup olmadığını ölçmek için uygulanır. Ayrıca ilaç kullanım periyodu boyunca oluşan yan etkilerin ilaçla bağlantısının araştırılıp önlem alınabilmesi için yapılır.

Fenorbarbitalin Yan Etkileri; Mental konfüzyon (İntolerans), mental depresyon, nefes almada güçlük (Respiratuvar depresyon), hipersensitivite reaksiyonları (Ciltte döküntü), boğazda nedeni bilinmeyen ağrı ve ateş (Agranülositoz), olağan dışı kanama ve çürükler (Trombositopeni), eksitasyon (Paradoksal reaksiyon), yorgunluk ve halsizlik hissi (Hipotansiyon, megaloblastik anemi), kalp ritim sayısında düşüş (SSS depresyonu), deri ve gözlerde sarılık (Hepatik disfonksiyon) bu bulgular nadiren görünür fakat bu tür durumlarda karşılaşıldığında tıbbi gözlem gerektirir. Çok nadir olmakla beraber diyare, baş ağrısı, eklem ve kaslarda ağrı, bulantı ve kusma da görülmektedir. İlaç alımı durdurulduktan sonra oluşabilecek konvülsiyonlar ise; baygınlık hissi, halüsinasyonlar, titreme, uyuma güçlüğü ve yorgunluk gibi belirtiler muhtemel abstinans sendromlarıdır ve acil tıbbı müşahede gerektirir.
" } ] }